Techbedrijf TheyDo haalt 34 miljoen dollar (zo’n 31 miljoen euro) op bij internationale investeerders. Dat meldt het Amsterdamse bedrijf van Nederlanders Jochem van der Veer en Charles Beaumont en Zweed Martin Palamarz donderdag in een persbericht.

De geldronde wordt geleid door de Londense durfinvesteerder Blossom Capital. Ook de Amerikaanse investeerders Highsage Ventures en 20Sales doen mee, naast de al eerder in TheyDo investerende geldschieters Arches Capital en Innovation Quarter. Tot slot noemt TheyDo de Belgische serie-investeerder Steven van Belleghem als een van de geldschieters.

Hoeveel aandelen oprichters Van der Veer, Beaumont en Palamarz na deze geldronde nog bezitten, maakt het bedrijf niet bekend als Business Insider Nederland belt. Ook niet of zij nog de meerderheid van de aandelen in hun eigen bedrijf bezitten.

TheyDo levert managementsoftware waarmee bedrijven hun contactmomenten met klanten kunnen stroomlijnen. Het platform biedt bedrijven inzage in bijvoorbeeld data die klanten hebben gedeeld en hoeveel klanten een specifieke app hebben gedownload. De startup stelt wereldwijd bedrijven als Ford, Cisco en Albert Heijn tot zijn klantenkring te rekenen.

Door de nieuwe investering stelt TheyDo nu in totaal 50 miljoen euro bij geldschieters te hebben opgehaald. Het bedrijf stelt daarnaast in 2023 "driecijferige groei" te hebben doorgemaakt. Het bedrijf laat aan Business Insider Nederland niet weten op welk bedrag het wordt gewaardeerd.

Het in 2019 opgerichte TheyDo telt op dit moment wereldwijd zeventig werknemers. Dit jaar moeten dat er in totaal honderd worden. Het bedrijf wil het groeigeld daarbij inzetten om zijn Amerikaanse team uit te breiden. Ook wil TheyDo onder meer investeren in kunstmatige intelligentie.

Nederlandse startups halen opvallend hoge bedragen op

Ook al haalt TheyDo een forse investering op, het is bij lange na niet de grootste investering van een Nederlands bedrijf dit jaar. 2024 mag dan nog maar enkele maanden oud zijn, het regent al miljoeneninvesteringen voor startups van eigen bodem. Online supermarkt Picnic haalde met 355 miljoen euro de grootste investering op, gevolgd door het Nederlands-Praagse softwarebedrijf Mews (100 miljoen euro), softwarebedrijf DataSnipper (91 miljoen euro) en biotechbedrijf Vico Therapeutics (54 miljoen euro).

Ook vanuit de investeerderskant is sprake van enig rooskleurig nieuws voor startups. Zo speelde de Nederlandse duurzaamheidsinvesteerder afgelopen week 100 miljoen euro klaar bij zijn achterban en maakte pensioenfonds ABP begin deze maand bekend 10 miljard euro te steken in Nederlandse groene bedrijven en projecten. Donderdag werd daarnaast bekend dat durfinvesteerder DeepTechXL 110 miljoen euro ophaalt voor deelnemingen in Nederlandse fotonica- en quatum-startups.

Dit is opvallend, omdat het heersende narratief in de branche is dat investeerders de hand op de knip houden, vanwege de hoge rentestanden en de onzekere economische vooruitzichten. Wereldwijd haalden startups afgelopen jaar 285 miljard dollar op bij geldschieters, bijna 40 procent minder dan in 2022.

Startup-analist Thomas Mensink vermoedt desgevraagd dat de huidige hogere investeringen een "ommekeer" markeren voor de branche. Zijn bureau Golden Egg Check doet ieder kwartaal een analyse van het opgehaalde bedrag aan investeringen van Nederlandse startups.

Alhoewel het eerste kwartaal van 2024 nog niet achter de rug is, kan Mensink nu al tegen Business Insider Nederland zeggen dat dit de eerste sinds begin 2023 zal zijn waarin startups meer groeigeld ophalen dan in dezelfde periode een jaar eerder. "Ik merk dat er weer meer in startups in een latere fase wordt geïnvesteerd met grote bedragen."

Nederlandse startups haalden afgelopen kwartaal volgens Golden Egg Check 620 miljoen euro op, een stijging van ruim 30 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Mensink komt voor het huidige, nog lopende kwartaal nu al uit op een hoger bedrag dan in het vierde kwartaal van 2023.

"Ik weet niet of deze lijn ook in het tweede kwartaal door zal worden getrokken", voegt Mensink er een winstwaarschuwing aan toe. "Wel denk ik dat het structureel weer de goede kant opgaat na een uitzonderlijk 2021 en 2022, die werden gekenmerkt door lage rentestanden en een soort pas op de plaats door investeerders daarna."

LEES OOK: Startups haalden wereldwijd minder geld op in 2023, maar Nederlandse ondernemers in Silicon Valley juist méér: ruim $230 miljoen